Coaches die nooit verliezen…..

Kan dat eigenlijk wel?

Wij vinden van wel!

Wij vinden dat plezier de norm moet zijn,

We de focus moeten leggen op het verbeterproces in plaats van het resultaat, zeker op korte termijn

Winst gaat voor winnen

Of dat kan?


Het is zelfs een wetenschappelijk onderbouwd gegeven! Maar dan moet die coach (en alle betrokkenen eromheen) zich wel een manier van denken (èn doen) eigen hebben gemaakt die afwijkt van wat ‘normaal’ is. Dan moeten we durven doen wat ‘men’ niet ‘logisch’ vindt.

Met die betrokkenen bedoelen we allereerst sportverenigings- en bondsbesturen die onze opvattingen zouden kunnen gebruiken voor het creëren van een juist en positief leerklimaat. Maar ook voor ouders van sportende kinderen zijn er belangrijke begeleidingsfactoren. Zij kunnen het sportplezier van hun kinderen versterken door rekening te houden met de motieven die kinderen belangrijk vinden om met sport bezig te zijn.


Voor deze drie doelgroepen hebben we workshops/presentaties ontwikkeld.


Een Nederlandse tennisster

Het is eigenlijk een vreemd verhaal. Maar het kan niet vaak genoeg verteld worden. Want het kent een sprookjesachtig verloop en wellicht zelfs een einde dat zich niemand enkele jaren daarvoor had kunnen voorstellen.

We citeren enkele passages uit de krant van maandag 13 mei 2019. In het NRC Handelsblad staat het als volgt: “Tennisster Kiki Bertens won in Madrid de belangrijkste titel in haar carrière en is een van de favorieten voor Roland Garros. Hoe gaan zij en coach Raemon Sluiter de verwachtingen managen richting Parijs?”

In Het Parool is de kop boven het artikel: “Bertens na sterke zege in Madrid: ‘Er is nog rek’ “. In het artikel daaronder is te lezen: “In het verleden werd de tennisster geplaagd door nervositeit en mentale druk. Twee jaar geleden overwoog ze zelfs haar topsportcarrière te beëindigen. Haar plezier was weg, haar energie was op. Het moet anders, dacht ze. “Geen tranen meer door falen.” In haar eigen woorden: “Het had heel anders kunnen lopen, ik had nu iets totaal anders kunnen doen. Ik ben blij dat ik voor mezelf een oplossing heb gevonden en dat ik me heb weten te verbeteren. Het is altijd leuk als je wint, ik denk dat iedereen dat kan beamen.”

Maar ‘winnen’ heeft ook zijn schaduw-zijden. Er zit in het sterk of vooral gericht zijn op ‘winnen’ ook een addertje onder het gras. Over dat addertje onder het gras gaan de bijeenkomsten. Over het binnenhalen van een manier van denken die het korte termijn- wedstrijd-resultaat onder druk zet, daarover gaat het.

Voordat u zich opgeeft, bedenk wel... 


Kiki Bertens werd opgeleid door tennis-coaches, was onderdeel van de opleiding van de Nederlandse tennisbond, de KNLTB. Maar ze was, bleek wel toen ze er de brui aan wilde geven, in het geheel niet opgewassen voor de taak die ze moest uitvoeren. Ze was verdomd slecht voorbereid op haar toekomst als professioneel tennisster. Tot ze (toevallig?) iemand tegenkwam die wèl wist waar Abraham de mosterd haalt, die wist van de hoed en de rand. En toen bleek ze in staat zich aan te passen, bleek ze tot verandering in staat. En anders was ze een mislukte tennisster geworden, een ‘loser’ zoals dat tegenwoordig heet


Het is niet duidelijk wat zich het meeste voordoet: de verkeerd, onvoldoende, onjuist opgeleide sporter die afhaakt en zich zodoende tot ‘loser’ kwalificeert, of de sporter die op enig moment de onjuist opleiding weet om te buigen tot een succes, die op tijd ‘het licht ziet’.


Eigenlijk zou, gezien de bestaande kennis op dit terrein, dit zich niet meer hoeven voor te doen. Het is eenvoudigweg mogelijk dat de manier waarop Raemon Sluiter zijn pupil wist om te turnen tot iemand die plezier vindt in het sporten en daardoor (!) succesvol blijkt te zijn, dat vanuit die manier elke sporter begeleid en opgeleid kan worden. In ELKE tak van sport kan op deze manier de sporter plezier hebben en houden in zijn of haar sport en succesvol zijn. Zodat er dus inderdaad coaches zijn die nooit verliezen!

Als we met de reeds bekende kennis de opleiding van sporters en sportteams zouden inrichten. Als we niet vanuit de traditie werken, maar vanuit betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde en getoetste kennis.


SPORT-FILMS

Er zijn voorbeelden te over van zaken, gebeurtenissen, die tot echte, wezenlijke veranderingen hebben geleid. Oók in de sport. Er zijn boeken geschreven en films gemaakt die zijn gebaseerd op een ware gebeurtenis (‘based on a true story’). Ik noem hier, ter illustratie, enkele films. Want ik weet ook dat de 21e eeuwse mens eerder en liever naar beelden kijkt dan naar pagina’s vol woorden.

Een film uit 2006, die een gebeurtenis uit 1966 in beeld brengt: de eerste coach op ‘college’-niveau die een ‘all-black’ basketbalteam durfde opstellen, en daarmee een zeer succesvol team formeerde (‘Glory Road’). 

Of neem een andere film uit 2006, ‘We are Marshall’, die ingaat op wat er met een stadje gebeurt als het vliegtuig met het ‘American Football’-universiteitsteam, met daarin ook allerlei notabelen die meegingen op de uitwedstrijd, verongelukt. Dat gebeurde in 1970.

Of neem de film ‘42’ uit 2013, waarin een gebeurtenis uit de periode vlak na de tweede wereldoorlog in beeld werd gebracht. De (blanke) eigenaar van de professionele honkbalclub ‘Brooklyn Dodgers’ had de guts om de zwarte Jackie Robinson aan het team toe te voegen. Een ongehoorde zaak, destijds, in de Major League Baseball.

Of neem de film ‘Concussion’, uitgekomen in 2015, die het verhaal vertelt van een patholoog-anatoom die niets van ‘American Football’ weet, maar wèl vaststelt dat de hersenen van enkele overleden helden van het ‘gridiron’ (het American Football veld) een illustratie kunnen zijn van een beroepsziekte, veroorzaakt door een overmaat aan niet-behandelde hersenschuddingen tijdens sport-activiteiten. De medisch-wetenschappelijke ontdekking vindt plaats in 2002, rond dezelfde tijd als elders in Amerika een aan Harvard afgestudeerde ex-footballer en worstelaar, Chris Nowinski, tot een verbijsterende vondst komt. Het leidt tot een internationaal zeer gewaardeerde documentaire: ‘Head Games: The Global Concussion Crisis’ (2014).


Elk van de genoemde films is een voorbeeld van gebeurtenissen die tot verandering hebben geleid.


Daarover gaan deze bijeenkomsten.


De bijeenkomsten

De bijeenkomsten zijn bedoeld om op wetenschappelijk onderbouwde manier de wereld op een bepaalde manier op z’n kop te zetten. Want in deze bijeenkomsten gaat het om het aanpassen van de ‘mindset’ van de aanwezigen, om het leren denken op de manier waarop tennis-coach Raemon Sluiter dat wist te bewerkstelligen bij zijn pupil Kiki Bertens.

Het zijn sessies waarin het denken op z’n kop wordt gezet. Want zeg nou zelf: een coach die nooit verliest, dat kan toch eigenlijk helemaal niet? Maar dat blijkt dus wel het geval te zijn. Dat is zelfs een wetenschappelijk onderbouwd gegeven. Het is wel degelijk mogelijk dat een coach NOOIT verliest. Maar dan moet die coach zich wel een manier van denken (èn doen) eigen hebben gemaakt die afwijkt van wat ‘normaal’ is. Dan moet die coach (en alle betrokkenen eromheen) durven doen wat ‘men’ niet ‘logisch’ vindt.

En het vreemde is: er zijn al allerlei coaches die deze benadering van sport BEWEZEN hebben. Dat zijn coaches die zoveel wedstrijden gewonnen hebben dat ze VEEL SUCCESVOLLER zijn dan coaches in vergelijkbare situaties. Dergelijke coaches kun je vinden op alle niveau’s van de sportbeoefening, en in allerlei takken van sport. Een eerste poging om deze manier van denken over coachen gestalte te geven, is in het najaar van 2018 verschenen: Coach Cruijff in cijfers. Het boekje beantwoordt de vraag of Johan Cruijff, die zonder twijfel Nederlands beste voetballer aller tijden was, ook een uitmuntende voetbalcoach was. 

In de vorm van een workshop

De centrale vraag in deze bijeenkomsten is vanzelfsprekend:

Wat is ‘plezier’ precies; hoe hou je het (als ouder, als trainer-coach, als bestuurder) in stand? ;  hoe ondermijn je het? Wat zouden de volwassenen  (de ouders, de trainer-coaches, de commisieleden en bestuurders van verenigingen) moeten doen, en wat zouden ze vooral NIET moeten doen?

Er zijn dus drie groepen volwassenen die we afzonderlijk willen aanspreken: 

  • Workshop I is bestemd voor  bestuurs- en commissie-leden van sportverenigingen
  • Workshop II is bestemd voor trainers en coaches van sportende kinderen    
  • Workshop III is bestemd voor  ouders van sportende kinderen

Klik bovenin deze pagina op de knop 'Bekijk producten' om de inhoud van de workshops te bekijken.